Topp 5 tegneserier til kvinnedagen

Gratulerer med kvinnedagen! I anledning 8. mars har vi i Teikneseriehovudstaden sammen kommet frem til en liten liste over tegneserier som representerer kvinner på en god måte innenfor mediet, enten det er snakk om kvinnelige serieskapere, hovedpersoner eller begge deler. Det er mye bra her, så husk å holde øynene åpne for noen av titlene i denne listen neste gang du er innom din foretrukne tegneseriedealer.

5: Kvinnor ritar bara serier om mens, antologi

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 18.32.58

Liv Strömquist var på fest og møtte ein profilert svensk teikneserieskapar som kom med desse velvalgte orda når ho presenterte seg: «Jag hatar serier av kvinnliga serietecknare» «för kvinnor ritar bara serier om mens». Men Liv tykte det vart teikna alt for lite om mens, så saman med redaktør Sara Olausson har dei tromma saman ein bloddryppande antologi. Boka er skapt av ein liten armada av kvinnelege svenske teiknarar, og me bind-doktrinerte nordmenn har vist noko å lære av dei kontinentale svenskane. Moon-cup er stikkordet.

4: I dag er den siste dagen i resten av ditt liv, av Ulli Lust

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 18.30.16

I dag er den siste dagen i resten av ditt liv. Ulli Lusts sjølvbiografiske roman forteller om ei ung pønker som i ungdomsåra bryter med familien og rømmer til Italia ved å krysse grensene uloveleg. I Italia vert ho utfordra til å bli meir sjølvstendig då ho oppdager at alle menn som hjelper ho berre er ute etter kroppen hennar. Ei sterk virkelighetsskildring, som potensielt kan gi dei fleste menn eit viktig perspektiv på likeverd.

3: Rachel Rising, av Terry Moore

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 17.45.38

Terry Moore ble kjent for sine vakkert tegnede, sterke og realistiske kvinnelige hovedpersoner med Strangers in Paradise. Og selvom den serien ennå er et must, er det verdt å sjekke ut hans nye serie, Rachel Rising. Ennå lekkert tegnet med velskrevet dialog og runde karakterer, har Moore byttet sjanger fra famlende rom-com til krypende grøss. En morgen våkner Rachel i skogen, liggende på en nygravd grav. Liket i graven er hennes eget. Og det er aldri så gale at det ikke kan bli verre.

2: Livet blant dyrene, av Jenny Jordahl

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 18.57.33

Teikneseriebloggen tykte vi utmerka seg på norsk sokkel i 2014 med Jenny Jordahl og Tegnehanne i spissen. Jenny har utmerka seg som ein viktig feminist med skarp penn. Ho skriv at ho tykkjer at» alle har et ansvar for å gjøre verden så bra som de kan», og at det er derfor ho lager «Livet Blant Dyrene». Motivasjonen skinner gjennom og vi heier på Jenny!

Klikk her for å lese bloggen!

1: Ms. Marvel (2014), av G. Willow Wilson og Adrian Alphona

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 18.49.25

Yes, det er ei ny heltinne i byen, ho er pakistansk, muslim og har DIGRE knyttnever. Jenta med det kule namnet Kamala Kahn får utenomjordiske superkrefter på mystisk vis, og arver Ms. Marvel-tittelen frå sjølvaste Captain Marvel. Og godt er det, for New Jersey vert åstad for merkelege hendelser og ho må ta opp kampen mot noko som kan sjå ut som ein menneskeundulat, kulaste skurken eg har sett på ei stund. Kamala Kahn tar eit nødvendig oppgjør med dagens skjønnhetsideal når ho finner seg sjølv i denne superunderholdande teikneserien, den er politisk korrekt, mest sannsynleg veldig etterlengta og nyyyydeleg teikna av Adrian Alphona!

Er din favorittserie av/med sterke kvinner utelatt fra denne listen? Gi lyd i kommentarfeltet!