Topp 5: Josteins favorittspill fra 2013

Hvilke spill satte dype, irreversible spor i Josteins sarte sinn i året som gikk? Bare én måte å finne det ut på!

AND

HERE

WE

GO!

Here we go

5. Saltybet.com (Salty’s Dream Cast Casino)

Salty-bet-1
Dette skjedde

Herre min hatt, hvem kunne trodde at et nettleserbasert spill der du gambler med virtuelle penger kunne havne på min liste over de 5 beste spillene jeg har spilt i hele 2013? Vel – nå har vi altså kommet til det punktet og måtte Xenu hjelpe oss alle. Saltybet – fra hjernen til personen som går bare ved «Salty» – er basert på slåssespill-motoren MUGEN, som lar deg importere custom-designa kampfigurer, eller bootleg-figurer fra ekte slåssespill, og designe dine egne Street Fighter-kloner.  Salty Bet består av en Twitch-stream kombinert med en enkel nettside der du kan vedde penger på helautomatiserte CPU vs CPU kamper arrangert i MUGEN, som nevnt over. Salty Bet er noe av det mest originale, hypnotiserende, og fengende jeg har opplevd på nettet – punktum.

4. Tomb Raider (Crystal Dynamics)

2013-tomb-raider-game-wallpaper-for-1600x900-hdtv-9-502
«Murdoch… I’m coming for YOU.» Vent, feil franchise Bilde: Square Enix

Jeg gledet meg til Crystal Dynamics sitt nye Tomb Raider-spill, men etter Tomb Raider Underworld var jeg ikke helt sikker på om studioet var det rette til å håndtere en ny og mer realistisk versjon av Lara Croft. Det var en stor glede å konstatere at jeg tok feil, og at Tomb Raider er et forrykende eventyr der du går fra ganske sårbar og ung Lara til å bli like bad-ass som John Rambo. Ved å kombinere det beste fra spill som Uncharted 2, Resident Evil 4 , så vel som filmer som First Blood og The Descent, har utviklerne laget et selvsikkert spill som forteller en historie på effektivt vis, med akkurat riktig balanse av utforsking og action. Manuset til Rhianna Pratchett er også en sterk forbedring fra tidligere spill i serien. Velkommen tilbake, Lara Croft. Dette er det beste Tomb Raider-spillet.

3. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (Nintendo)

large
Hya! Hya! Hya! Bilde: Nintendo

Er A Link Between Worlds en remake av A Link to the Past? En oppfølger? Ingen av delene? Nintendo spiller på nostalgien ved å bruke kjente og kjære elementer fra 1992-spillet, men samtidig føles det helt ferskt. Æren for det må gå til det usedvanlige åpne designet der Link kan stake ut sin egen vei gjennom Hyrule (og Hyrules mørke motpart) og en ny story som på ingen måte er en ren repetisjon av A Link to the Past.  Legg til de beste dungeonsene i et Zelda-spill på lenge og du har en vinner!

2. Saints Row IV (Volition)

ss26
Jeg har en Dubstep Gun (TM) Bilde: Deep Silver

Saints Row IV bygger på fundamentet til Saints Row The Third. Og så ødelegger utvikler Volition det samme fundamentet med ei gigantisk slegge og serverer deg et spill der spilleren har all makt. Der du kan gjøre alt du drømmer om, når som helst, og få instant tilfredsstillelse for dine impulser. En rominvasjon i byen Steelport (fra Saints Row The Third) fører til at de lilla-kledde helgenene nok en gang må ta frem arsenalet sitt og redde byen – denne gangen med en Virtual Reality-twist som jeg helt ærlig ikke så komme.

Det Volition har gjort i Saints Row IV er å ta en GTA-klone, gi spillerkarakteren muligheten til å løpe flere hundre kilometer i timen, hoppe flere hundre meter i været, og skyte ild fra hendene sine. Du er basically Neo fra The Matrix (spillet referer også ganske direkte til denne filmen ved flere anledninger) og det er utrolig befriende. Så befriende, faktisk, at jeg tror kanskje at åpen verden-spill er ødelagt for meg for all fremtid. Hvordan kan noe toppe galskapen og den rene gleden man får av å fly over Steelport til Stan Bush’s «You Got The Touch»?

1. Super Mario 3D World

sm3dw-11-8-11-690x388
Bare SE på alt som skjer i dette bildet. Bilde: Nintendo

Det når kanskje ikke helt opp til Super Mario Galaxy-spillenes legendariske kvalitet og det er helt klart best i multiplayer. Sånn, nå har jeg fått unna de eneste negative aspektene ved dette mesterverket av et spill. Nintendo sin Tour De Force lar deg spille som Mario, Luigi, Peach eller Toad og er så fylt av kreativitet og iderikdom at man bare kan måpe.

Super Mario 3D World slutter aldri å overraske – ikke nok med at Mario kan forvandle seg til en katt ved hjelp av den nye kattedrakt-powerupen, men det samme kan også Goombaer og Bullet Bills. Og: ikke nok med at du kan spille som Peach igjen, men Rosalina fra Super Mario Galaxy dukker også opp! Nintendo får alt til å virke så sømløst, så enkelt, så magisk. Jeg prøver hele tida å se bak sceneteppet for å se om jeg kan oppdage hva som trekker i trådene, men Shigery Miyamoto, som tryllekunstneren han er, avslører aldri sine triks. Kjøp deg en GOD DAMN Wii U.

 

Runners Up:  Animal Crossing: New Leaf,  Fire Emblem Awakening, Metal Gear Rising Revengeance, Wonderful 101, Assassin’s Creed IV, Grand Theft Auto V