Donkey Kong

Anmeldelse: Donkey Kong Country Tropical Freeze

Apen er tilbake,  og har med seg venner.

Retro Studios følger opp Donkey Kong Country Returns med dette spillet på WiiU som handler om at en gjeng med hvalrosser og pingviner i vikingdrakt gjør Donkey Kong-øya om til et frossent helvete, og kaster Donkey Kong og vennene hans i eksil. Så begynner ferden tilbake for vår favoritt-ape og hans venner Cranky, Diddy og Dixie Kong.

DonkeyKongCountryTropicalFreezeScreen10
Bananer, bananer, mange flere enn du aner. (Bilde: Nintendo)

Jepp – til og med Cranky er spillbar denne gangen, og når du bruker ham har du adgang til en sprette-mekanikk som minner veldig om den Onkel Skrue har i Duck Tales-spillene til Capcom.  Dixie kan dobbelhoppe ved å bruke hestehalen sin som propell, og Diddy kan bruke sine valnøttpistoler til å sveve litt i lufta. I tillegg kan sjefsapen selv rulle, hoppe, og ta tak i ting for å kaste dem. Disse mekanikkene er enkle å lære men krever litt mer konsentrasjon og tålmodighet enn det man kanskje kan forvente før de virkelig sitter.  Donkey Kong er tross alt en stor ape, og vekten hans er en faktor – men når du mestrer kontrollene er det en glede å hoppe, svinge seg i lianer, og kaste tønner på fiender.  Bosskampene er i en egen klasse og byr på mange faser hver, med stadig eskalerende angrepsmønster.

Det lille studioet fra Texas har gjort det igjen.

Retro Studios har gjort en rett og slett formidabel jobb med nivådesignet i dette spillet. Det oppleves som en ganske stor oppgradering fra forrige spill, og man føler svært sjelden at ideer repeteres for mye, eller at du ikke blir møtt med nye utfordringer. Donkey Kong må gjennom nye og spennende oppgaver i så og si hvert nivå.  Det er en lekenhet over spillet som minner om det vi har sett i de beste Mario-spillene i nyere tid, for eksempel fjorårets Super Mario 3D World. Det deler forøvrig også Super Mario 3D World sin visuelle detaljrikdom og ser helt fantastisk ut i 60 bilder i sekundet. Sjekk den pelsen på Donkey Kong!

WiiU_DKCountry_scrn07_E3
Gøy med tønnesekvenser. (Bilde: Nintendo)

Gledelig er det også at komponist David Wise er tilbake for første gang siden Super Nintendo-spillene og gir oss både ny musikk samt remikser av gamle og kjente spor. Det er kanskje derfor spillet føles som det kommer rett ut av Rare-æraen?

Utfordrende, ikke urettferdig

Vanskelighetsgraden kan være avskrekkende til å begynne med men Donkey Kong Tropical Freeze føles aldri urettferdig – det er som regel din egen feil hvis du snubler over en kant, dør på en fiende eller ikke klarer en bosskamp. Det krever kun øvelse. Det er et raffinert plattformspill som krever innsats, men gir rikelig tilbake.