5 julefilmer du bør ha fått med deg

Da var det duket for handling av julegaver, familiesammenkomster, sjokoladekalendrer, forventingspress og ikke minst julefilmer. I den forbindelse har jeg kokt sammen en liten liste over 5 julefilmer man kan børste støv av for anledningen.

Die Hard

index

De fleste av oss har sett denne filmen før ved flere anledninger. Mange har nok hatt gleden av å se den på Laserdisc, VHS, DVD og Blu Ray også. For de få av dere som av grunner man kun kan spekulere i ikke har sett denne filmen, så kan jeg si så mye som dette: Bruce Willis er en New York politi på julebesøk til kona som må jobbe i Los Angeles. Bygningen hun jobber i, og som julefesten holdes i blir tatt over av terrorister med ukjent agenda. Bruce Willis klarer å komme seg bort, og ingen vet at han er i bygget. Han starter jobben med å redde dagen, og julen for den saks skyld.

Die Hard er enkelt og greit en av verdens mest kjente og ikoniske actionfilmer. Hvis du ikke har sett den, så må det være pga du er under 12 år og ikke startet utforskning av gode gamle filmer, eller at du er blind, eller simpelthen er du en av de spesielle menneskene man hører om, som ”ikke er så interessert i film”. Børst støv av filmen, sett den i spilleren, og nyt en av de beste julefilmene, den beste filmen til Bruce Willis, og en av de beste actionfilmene gjennom tidene.

 

Batman Returns

1992-batmanreturns-3_0

Batman Returns var min favoritt Batman film før The Dark Knight. Musikken, stemningen og den mørke julesettingen var virkelig noe som sugde meg inn når jeg var yngre. Gotham City i julestria. Digre snøflak dekker gatene da Penguin og Catwoman gjør livet vanskelig for Batman. Christopher Walken har også en interessant rolle som Max Shreck. Helt fra starten av har denne filmen en ekte Tim Burton følelse, godt hjulpet av musikken til Danny Elfman.

 

Christmas Vacation

national-lampoons-christmas-1

Christmas Vacation er oppfølgeren til Vacation men fungerer utmerket som en stand alone film.
Den dysfunksjonelle familien Griswald inviterer til julefeiring og naturlig nok så går ikke alt så smurt som man gjerne skulle ønske når man har familie på besøk.

Jeg så faktisk denne filmen for første gang i voksen alder, og tør påstå at det er en av de morsomste filmene som fins. Chevy Chase er helt fantastisk morsom som den evige optimisten Clark Griswald, og scenen med ca 200 000 julelys er et kunstverk i filmkomposisjon. Enjoy!

 

A Christmas Carol

index1

Robert Zemeckis sin tolkning av en av verdens mest berømte julefortellinger er nok kanskje den jeg foretrekker. Mulig Mickey’s Christmas Carol er en verdig utfordrer.
Jim Carrey spiller den hjerteråe Ebenezer Scrooge, og er motion captured for anledningen.

Historien er enkel. Ebenezer Scrooge er en miserabel millionær som syns at juletiden er bortkastet, og vil heller at hans lojale medarbeider skal jobbe på julaften, en å tilbringe tiden med familen. En natt blir Scrooge besøkt av tre spøkelser som gjør at han får se sitt eget liv utenfra. Fortid, nåtid og fremtid. Når han våkner etter natten er han belyst med ny informasjon som gjør at han ønsker å forandre litt på hvordan han har behandlet andre opp gjennom tiden.
Klassisk fortelling, i ny innpakning. Skikkelig julestemning, og glimrende musikk. Alltid en fornøyelse med Jim Carrey.

 

It’s a Wonderful Life

wonderful_life_rect

It’s a wonderful life er like viktig for amerikanere på julaften som julemiddagen selv. Den vises på flere TV-kanaler over hele landet, og ses på som den ultimate julefilmen. Du ser den i bakgrunnen på tven i de fleste andre julefilmer. Men siden vi ikke har den samme tradisjonen, er det mange i vår del av verden som ikke kjenner til den. Men her må det advares; Om man er avhengig av et moderne driv, og f.eks farger, så er det mulig dette ikke er en film for deg.

Filmen fra 1946 med James Stewart i hovedrollen handler om en en liten by i USA. Hvilken som helst by. George Bailey, spilt av Stewart er en mann som har store drømmer, men som gang etter gang er nødt til å sette drømmene sine til side på grunn av andre sine behov. Enten det er familie, eller vilt fremmede. Dette fører han til punktet av kraftig depressjon, og et ønske om å ta sitt eget liv. Han kommer med påstanden om at alt hadde vært mye bedre om han aldri hadde blitt født. Han blir så besøkt av en karismatisk engel som viser han nettopp hvordan ting hadde vært om han aldri hadde vært født.

Filmen bærer preg av å være 67 år gammel. Men den ligger på 27 plass på IMDb’s liste over tidenes beste filmer, så jeg vil påstå den er verdt å få med seg. Om ikke kun for sin referanseverdi.

 

God Jul!