I starten av et nytt år blir det alltid mye spådommer innenfor alt fra asosiale
medier til silikonforbruket til Jan Thomas.
Vi i Radcrew kommer selvfølgelig til å prate om hvilke spill vi ser mest fram til, og
hvordan vi ser for oss trenden innenfor gaming dette året. Nå skal vi derimot
nok en gang ta dere tilbake til en svunnen tid da en datamaskin ikke var noe
enhver snørrunge tok som en selvfølge.
Her er Ketils topp 5 spillmaskiner som feirer sin 30 års dag i løpet av 2013.
5.Mattel Aquarius
Jada, Mattel Aquarius skulle bli Mattels inntog i det “seriøse” markedet for datamaskiner. Så hvorfor er den med på denne listen? Fordi Aquarius i bunn og grunn var mer en spillmaskin enn en personlig datamaskin. Selv om Aquarius var billig i forhold til sine konkurrenter ble den fort utmanøvrert av maskiner som Apple II, C64 og TRS-80.
“The Age of Aquarius” varte i bare i fire måneder før maskinen ble trukket fra markedet i oktober 1983. Alle rettigheter til Aquarius plattformen ble solgt. Til og med rettighetene til Mattel sin tidligere populære konsoll Intellivision, solgte Mattel til tidligere ansatte.
Retro facts:
CPU: Zilog Z80A@3,5Mhz
RAM: 4K (kunne ekspanderes til 20k)
Grafikk: 80 x 72, 16 farger
Nevneverdige spill: Astrosmash, Advanced Dungeons&Dragons, Breakout, Burgertime, Scramble.
Du er sinnsykt underground hvis du kan skryte av din “epic Burgertime performance” på din Mattel Aquarius.
4. Sega SG-1000 (Mark I/II)
Noen tenker på Master System som den første Sega konsollen. Dette er selvsagt ikke så rart siden SG-1000 aldri ble en storselger utenfor Japan. Maskinen var Segas første forsøk på en hjemme konsoll og den hadde innmat som var forut sin tid.
I 1984 introduserte Sega enda en modell av SG-1000, nemlig Mark II. Med denne modellen erstattet de joysticken med gamepads, og gjorde det mulig å koble til et keyboard.
Så og si all SG-1000 software var kompatibelt med Segas datamaskin lansert samme år, nemlig SC-3000. Spillene kom på både cartridge og såkalte Sega cards.
Den første versjonen av Master System hadde en egen kortleser for å sikre bakover kompatibilitet til Sega cards. Uheldigvis var disse lite kjent i resten av verden, og ble dermed kuttet ut.
Retro facts:
CPU: NEC 780C
RAM/VRAM: 2k/16k
Grafikk:256 x 192, 16 farger
Nevneverdige spill: Hang on, Wonderboy, Zaxxon, Galaga, Q*Bert, Choplifter, Bombjack.
Disse japanske reklamene er som å være inne i huet til Hunter S. Thomspon.
3. Coleco Adam
Historien til Coleco Adam kan kobles tett til Mattel Aquarius på mange måter. Begge var selskaper som tjente fett på leker, nøt godt salg av sine spillsystemer og ønsket å ta lage en feiende flott datamaskin.
Coleco sin ide gikk ut på at alt man skulle trenge til hjemmekontoret fulgte med! I pakken til 600 dollar fikk man maskinen med to innebygde “tape decks”, en printer og to
spill. Det fantes også en billigere versjon som brukte spillkonsollen Colecovision som baseenhet. Spill og software var fullt kompatibelt mellom de to enhetene.
Dessverre slet maskinen med noen stygge barnesykdommer. Den avga blant annet såpass kraftig elektromagnetisk stråling ved oppstart at den avmagnetiserte datakassettene. For å gjøre problemet verre kunne bruksanvisningene ofte anbefale brukeren å sette kassetten i maskinen før du startet den opp. Coleco Adam sitt liv varte fra oktober 1983 til januar 1985.
Retro facts:
CPU: Zilog Z80A@3,5Mhz
RAM: 80k
Grafikk: 256 x 192, 16 farger
Nevneverdige spill: Best of BC, Buck Rogers, Donkey Kong, Donkey Kong Junior.
“Unleash the powers of Adam!”
2. Nintendo Mario Bros
Arkadekulturen var stor på 80 tallet, og en arkademaskin må inkluderes på listen. Nintendos Mario Bros er det første Mario spillet hvor hans bror Luigi også er med.
Spillet er designet av Shigeru Miyamoto og Gunpei Yokoi (R.I.P.) Mye av det vi tar som en selvfølge i alle de etterfølgende Mario spillene ble definert i Mario Bros. Den no unaturlige grønne fargen på rørene er eksempelvis bare et resultat av datidens begrensede fargepalett. I tillegg klarte Gunpei Yokoi å overbevise Myamoto til at Mario mått kunne hoppe fra hvilken som helst høyde uten å dø, i motsetning til i Donkey Kong.
Mario Bros. ble positivt mottatt i arkadehallene, og ble senere lisensiert til Atari for portering på hjemme konsoll og datamaskin.
Retro facts:
CPU: Zilog Z80@3,07
Audio: DAC(Digital to Analogue Conversion), Sampling
Grafikk: Raster – 256×224 oppløsning
“Mario Bros in action!”
1.Nintendo Famicom
Dette er selve starten på en suksesshistorie, nesten uten sidestykke!
Da Nintendo lanserte sin Famicom i Japan i 1983 solgte den 2,5 millioner enheter samme år. Nintendo vendte seg til industrileder Atari for å få innpass i det amerikanske
markedet. De ønsket å lisensiere produktet sitt til Atari, men på grunn av videospillkræsjet i ‘83, dårlige resultater fra Atari og et par elendige avgjørelser falt forhandlingene gjennom.
Nintendo bestemte seg for å markedsføre sin Nintendo Entertainment System på egen hånd, og lovet til og med å backe alt usolgt inventar! Resten er historie folkens!
Den japanske Famicom ser radikalt forskjellig ut fra NES’en som vi er vant med. Grunnen til det er at Nintendo ikke ville bli assosiert med videospill, som hadde fått så dårlig rykte, spesielt i USA. Derfor designet de NES’en mer lik en videospiller og kom med navn som “Control Deck” og “Entertainment System.”
Retro facts:
CPU: 8-bit custom MOS 6502
RAM: 2 Kb (husk at carts inneholder ekstra RAM)
Grafikk: 256×240
Nevneverdige spill: Oh please!
Herlig Japansk Famicom reklame.