5 skrekkfilmer du ikke må gå glipp av

-This isn’t right. We should split up. We can cover more ground that way.

Med tanke på at den mye omdiskuterte høytiden ”Halloween” står for dør, så er det kanskje på sin plass å vurdere et par filmer som kan kalles for Grøssere, men som også har noe mer.

Det er mulig å skrive et flere hundre siders særemne om grøssersjangeren, og noen har sikker gjort det også. Flere av de aller tidligste filmene som er laget var i denne sjangeren. Den har alltid vært populær. Det er lett og være skeptisk til grøsserfilmer, siden de aller fleste kan virke som å være samme filmen, i forskjellig innpakning. Det er jeg delvis enig i, men hvis man leter litt, så finner man en god del perler imellom. Jeg skal prøve å lage en liste over 5 skrekkfilmer man kan nyte enten i forbindelse med Halloween, eller bare fordi man ønsker å få med seg en grei skrekkfilm.  Prøver også her å unngå de aller mest åpenbare titlene.

 

Evil Dead 2

index

Jeg starter med en av mine absolutte favoritter I sjangeren.  The Evil Dead kom ut i 1981, og var laget av nykommerne Sam Raimi og Bruce Campbell som hadde gått på skole sammen. Tross kultfilm følelsen og en god del absurde og komiske elementer blandet med skrekken, så hadde den betydelig mer bakkekontakt en sin oppfølger. Settingen er kjent. En gruppe ungdommer reiser på helgetur til en hytte langt vekke fra folk, inne i skogen. De utforsker litt rundt i hytta, og finner ”The Book of the dead” Hvis enkelte fraser fra boken blir lest høyt, vekkes onde demoner fra skogen som gjør livet litt mer komplisert en de sannsynligvis hadde sett for seg under planleggingen av hytteturen.

I 1987 kom Evil Dead 2 ut. Filmen starter der den første slutter. Eller, man får en interessant type “Dette skjedde I forrige episode” oppsummering de første 10-15 minuttene, men så blir man kastet tilbake til der den første sluttet.  Bare med 10 ganger så stort budsjett. Kampen mot demonene fortsetter, men settingen og atmosfæren har forandret seg. Evil Dead 2 har mye mer åpenbar humor en sin forgjengers litt mer subtile fremgangsmåte. Det er høy badass faktor og sjeldent har onelinere vært bedre plassert. Om du av en eller annen grunn ikke har fått med deg denne filmen, så slipper du å tenke på hva du skal gjøre i kveld.
En relatert snutt:

 

Cape Fear

Cape-Fear_bd_poster

Cape Fear kom ut i 1991, og er laget av Martin Scorsese, med Robert DeNiro og en yngre og litt mindre alkoholisert Nick Nolte i hovedrollene. Det er ikke en mafiafilm. Undertegnede kjøpte denne filmen på DVD hos Free Record Shop på Kvadrat kjøpesenter i 2002 for 350 kr. Det var en importversjon fra England. Grunnen til at jeg valgte å gå til innkjøp av denne filmen, tross den høye prisen  var fordi jeg fikk med meg halve filmen på TV3 noen år tidligere, og den gjorde virkelig inntrykk. Filmen handler om en eksfange (Robert DeNiro) som etter å ha tilbrakt 14 år i fengsel for voldtekt av en 16 år gammel jente, blir satt fri og er ute etter hevn på advokaten hans (Nick Nolte) som han mener gjorde en utilstrekkelig jobb i å forsvare han. Filmen har en tidlig 90-talls følelse, og er en remake av Cape Fear fra 1962. Scorsese har holdt seg nær kildemateriale. Til og med det originale soundtracket er det samme, noe som bidrar til en ekstra creepy stemning. Dette er riktignok ikke en horrorfilm, men den har en skikkelig ubehagelig stemning hengene over seg. Følelsen av fullstendig mangel på kontroll er definitivt til stede. Anbefales!

 

Cabin In The Woods

cabininthewoodsbdcap8_original

Cabin In The Woods er moren til alle skrekkfilmer. Den inneholder alle klisjeene, alle stereotypene, og har samme form som alle gode gamle klassiske grøsserfilmer. Allikevel er den eneste av sitt slag.
En film som er vanskelig å skrive om, uten å røpe for mye, men det som må sies er at den har noe meget spesielt over seg. Dette var premissene jeg valgte å se filmen på i utgangspunktet. I følge traileren og posteren, og plottet, ser det ut til å være hvilken som helst oppskriftsmessig skrekkfilm. Jeg hadde bare hørt at den hadde fått svært mange gode tilbakemeldinger, og hadde høy score på IMDb (Som siden har sunket litt). Pluss så var den skrevet av Joss Whedon. Konklusjonen min var at her er det noe mer. Det var det.

Som et par andre i denne listen, så er velplassert humor også et stort element av filmen.

 

Tucker and Dale VS Evil

5-noscale

Tucker and Dale VS Evil er kanskje mer en komedie, enn en skrekkfilm. Men, siden den spiller på skrekkfilm sjangeren så syns jeg den fortjener sin plass her. Filmen snur helt om på de typiske rollene. Hillbillyene i pickupen er de snille, mens tenåringsgjengen på campingtur er de onde.

Det interessante med denne filmen er at den spiller på misforståelser, og fordommer. Tenåringsgjengen går automatisk ut ifra at de to hyggelige lokale friluftsentusiastene, Tucker og Dale, som kun er i skogen for å pusse opp en gammel hytte de har kjøpt, er ondskapsfulle og morderiske hillbillypsykopater, som tatt rett ut av en skrekkfilm. Dette gjør at de misforstår et nøkkelelement hvor en av tenåringene faller ut i vannet, og blir reddet av Tucker og Dale, som er ute og fisker. Tenåringene blir livredde, og løper vekk, slik at Tucker og Dale, må ta seg av den bevisstløse tenåringen som falt i vannet. Konklusjonen om at hun har blitt kidnappet, og sannsynligvis holdt til fange, blir gjort uten særlig ettertanke, og planen om å redde henne settes i gang.

Filmen kom aldri på kino i Norge, og problemer med investorer gjorde at den også slet med å få markedsføre seg. Dette har resultert i begrenset utgivelse, og i at ikke mange har hørt om den.

 

The Thing

The-Thing-1982-bilde-11

Kanskje en av de mer åpenbare på listen, men ikke uten grunn. John Carpenter står bak denne klassikeren fra 1982 med Kurt Russell i hovedrollen. En forskerstasjon på Antarktisk møter en ”Shapeshifting alien” som tar over formen til de som jobber på forskerstasjonen. Dette skaper en klassisk paranoia spenning, og isolasjonen av å være på sørpolen gjør ikke ting mindre spennende.

Tross at den har 30 år på ryggen, så er produksjonsverdien ypperlig. Alle brikkene som hører til en kvalitetsfilm er til stede. Godt skuespill, bra regi, ypperlig manus, og fantastiske effekter.
Dette er nok kvalitetsmessig den beste filmen på listen. Du har sikker sett den før. Men kanskje det er på tide å se den igjen?