Topp 5 spill…fra 1991?

Operation desert storm.  Sovjetunionens fall.  Kong Olavs bortgang.  Året 2011 nærmer seg slutten og det er på tide å samle de beste spillene og gi dem oppmerksomheten de fortjener – men først tenkte vi det kunne være kult å gå 20 år tilbake for å se på noen av de aller beste spillene fra 1991! ( Og neste uke: 2001! )

OBS: ved et feiltak hadde forfatteren, Jostein, inkludert Super Mario World på listen. Dette spillet ble utgitt FØRST i 1990 i Japan og er derfor diskvalifisert. 3.plassen er nå byttet ut med et spill som faktisk kom ut i 1991.

 

5. Another World (Amiga, Sega Mega Drive m.fl.) Sjanger: Plattform

Another World ser ennå helt nydelig ut.

Another World huskes kanskje best for sin animasjonsstil, der man brukte rotoscoping for å oppnå veldig naturlige bevegelser. Teknikken er også brukt i det originale Prince of Persia.  Et vitenskapelig eksperiment går feil (eller riktig?) og vitenskapsmannen  Lester Knight Chaykin havner bokstavelig talt i «en annen verden». Lester blir gjort til slave av vesenene som bor på planeten og bruker mesteparten av spillet på å rømme fra dem. Spillet har siden blitt utgitt på alle mulige slags plattformer og med sin originale stil har det holdt seg svært godt, audiovisuelt.

4. Lemmings (Amiga, PC, SNES, Sega Mega Drive) Sjanger: Puzzle

Trykk på nuke-knappen. Se hva som skjer.

Før de laget Wipeout ga Psygnosis ut dette mesterverket av et puzzle-spill. Målet er å guide en gruppe små vesener (kalt «lemmings», sannsynligvis fordi de bare går rett i døden hvis du ikke hjelper dem) fra A til B. I verktøykassa di har du en rekke jobbklasser du kan gi til de forskjellige lemmingsene for at de skal komme seg trygt frem. F.eks kan du gi dem paraplyer så de faller sakte ned, eller du kan sette en av dem til å bygge en bro, eller du kan ofre dem ved å sprenge hull i en vegg. Lemmings er svært vanedannende, har fantastisk musikk og er en ekte klassiker.

3. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (PC, Amiga) Sjanger: Point ‘n Click

Guybrush Threepwood i det filosofiske hjørnet.

Guybrush Threepwood må nok en gang stoppe den udøde piraten LeChuck fra å…vel det er ikke helt klart nøyaktig hva som er det endelige målet til LeChuck men stoppes må han like fullt! Monkey Island 2 er ikke bare ett av de beste (og morsomste) point ‘n click adventure spillene, det er et av de beste spillene noensinne, mye takket være smart puzzle-design og et fantastisk manus som videreutvikler rollefigurene fra eneren på en underholdende måte. Og den SLUTTEN.

2. Final Fantasy IV

Cecil - en av de første Final Fantasy-figurene med et navn og en bakhistorie. Og egne motiver! Ikke verst bare det!

Final Fantasy IV bidro til å gjøre Final Fantasy-navnet betydelig mer kjent. Med et større fokus på story, plott og med minneverdige rollefigurer tok dette spillet konsollverdenen med storm. Siden har det blitt gjenutgitt (også som 3D remake) flere ganger! En uforglemmelig opplevelse. Pluss – mot slutten av spillet drar du til månen. TIL MÅNEN.

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past (Super Nintendo)  Sjanger: Eventyr

Landet Hyrule fikk mye av sin identitet fra dette spillet

Dette er kanskje Super Nintendo-konsollens beste spill, og er på så mange folks Topp 10-lister etterhvert at det er umulig å ikke kåre dette til det beste spillet fra 1991.  Alle Zelda-spill  (og en HEL del andre spill) har brukt oppskriften og strukturen som A Link to the Past oppfant. Alle templene Link må gjennom er utrolig godt designet, og  ingenting er tilfeldig plassert i den store, åpne verdenen han kan utforske. Og når du tror du er ved veis ende – så snur spillet alt på hodet. Musikken er også noe av det mest minneverdige i spillhistorien. Hvis du kun skal spille ett spill fra 1991 – la det bli The Legend of Zelda: A Link to the Past.

 

Det var Topp 5 for denne gang, ser dere på Episode 47 av podcasten! Har du noen andre favoritter vi ikke fikk med? Ikke nøl med å kommentere under!