James Horner kommer til Stavanger

Det blir celebert besøk i Stavanger når den legendariske filmkomponisten James Horner inntar dirigentpodiet i Stavanger konserthus, i anledning Stavanger Symfoniorkester sin konsert til hyllest for komponisten. Under konserten får vi høre flere høydepunkter fra Horners lange karriere og vi får i tillegg norgespremiere på hans dobbelkonsert for fiolin og cello, skrevet spesielt for de to norske musikersøsknene Mari Silje, og Håkon Samuelsen.

Fra huskonsert i Santa Monica til Pas De Deux

James Horner er for de fleste mest kjent for musikken til mange av de største filmene fra de siste 30 år. Han har blant annet skrevet musikken til Titanic og Avatar, de to mestinntjenende filmene gjennom tidene, i tillegg til filmer som Braveheart, Apollo 13, Star Trek II: The Wrath of Khan og nyere filmer som The Amazing Spider-Man og Harald Zwarts utgave av Karate Kid fra 2010.

I forbindelse med sistnevnte ble Horner og Zwart godt kjent og de skal ha hatt et veldig godt arbeidsforhold. I 2011 holdt Samuelsen-søsknene en huskonsert hjemme hos Harald Zwart i Santa Monica, California. James Horner var invitert, men det var lenge usikkert om han kom. Horner er en ivrig flyentusiast, og denne dagen var han ute på en flytur da han ble forsinket på vei tilbake på grunn av værproblematikk. Men under en pause i konserten dukket det plutselig opp en sympatisk, jordnær mann med baseball caps, som viste seg å være nettopp James Horner!

Samuelsen-søsknene var på dette tidspunktet på utkikk etter en komponist som kunne skrive et verk spesielt for dem, og det var Harald Zwarts ide å introdusere de to for Horner. For at han skulle få høre et variert program ble konserten utvidet, og søsknene spilte også enkelte stykker om igjen. Etterpå spurte de ham ganske rett frem om han var interessert i å skrive et stykke for dem, forteller de i et intervju med nettstedet James Horner Film Music. Horner sa ja, og med det begynte et over tre år langt samarbeid som endte opp med dobbelkonserten Pas De Deux, for fiolin, cello og orkester, som hadde urpremiere i Liverpool i november 2014.

Tittelen kommer av komponistens visjon om en musikalsk dans mellom cellisten Håkon og fiolinisten Mari Silje, en pas de deux, rett og slett. Stykket har en varighet på litt under en halv time og i løpet av denne tiden tas publikum med på en musikalsk reise gjennom James Horners fantastiske musikalske univers, som de fleste av oss har besøkt deler av tidligere, gjennom filmens verden.

I et senere intervju med James Horner Film Music kom det frem at den norske premieren var planlagt til våren 2015, og rett over nyttår i år kom nyheten om at verket skulle settes opp av Stavanger Symfoniorkester, under en egen konsert til hyllest for James Horner. Detaljer utover dette har det vært sparsomt med, frem til nå.

 

MariHåkonSamuelsen
Søskenparet Mari Silje (fiolin) og Håkon Samuelsen (cello), fremfører Pas De Deux i Stavanger konsertus onsdag 13. mai

 

James Horner kommer på Norgesbesøk

Forrige uke ble det annonsert at komponisten selv ikke bare tar turen til Stavanger for å være tilstede under konserten, men han skal til og med dirigere deler av konserten. Horner dirigerer suiter fra filmene Titanic og Braveheart, mens Torodd Wigum, husdirigent for Trondheim Symfoniorkester, dirigerer resten av konserten, inkludert Pas De Deux. Clara Sanabras, en sanger Horner tidligere har jobbet med på filmen For Greater Glory, skal stå for solo vokal på Titanic-nummeret, mens koret VIVA skal opptre under både Titanic – og Braveheart-suitene.

At Horner selv skal dirigere deler av konserten gjør dette til en enda større begivenhet enn det allerede var. Han har før kun ved et fåtall anledninger dirigert sin egen musikk. Opprinnelig skulle han dirigert Titanic Live i Royal Albert Hall i London, 27. april, men måtte trekke seg på grunn av en skulderskade.

Nylig ble også detaljer om det videre programmet annonsert. I tillegg til de tidligere nevnte filmene vil det også spilles musikk fra Aliens (Horners første samarbeid med James Cameron), Avatar og Legends of the Fall. Alle disse er å regne som høydepunkter i Horners karriere. Aliens viser Horners evner til å skrive brutal, fryktinngytende actionmusikk med mengder perkusjon og aggressive messingstemmer, og er et godt eksempel på Horners stiltrekk fra 80-tallet. Legends of The Fall viser på en annen side hans enestående evner til melodisk skriving med flere av hans mest lyriske og flotte temaer gjennom karrieren. Avatar krever kanskje ingen introduksjon for de fleste. Her jobbet Horner over ett år med utviklingen av et lydlandskap som skulle frakte seerne til månen Pandora, samtidig som det skulle fungere som en forankring til noe mer velkjent og hjemlig, der vi ble vitne til en helt ny verden på lerretet. En vanskelig oppgave som Horner fikset på elegant vis, med sterke temaer og fargerik instrumentering.

13. mai kl 19.30, i Stavanger konserthus er tid og sted. Jeg anbefaler alle som har et snev av film – eller musikkinteresse til å ta turen for å oppleve James Horners musikalske univers, både fra film og ikke minst hans godt mottatte dobbelkonsert for fiolin og cello: Pas De Deux. Sistnevnte lanseres også på CD den 26. mai. Billetter er fremdeles tilgjengelige på Billettportalen.no

Her er en trailer som ble lansert ved juletider:

 

Oppdatering 05.05: I dag ble Mari Silje og Håkon Samuelsen intervjuet på NRK P2, hvor vi også fikk høre et utdrag fra Pas De Deux. Intervjuet er tilgjengelig på NRKs nettsider

 

Kilder (brukt med tillatelse) :

James Horner Film Music: «Pas De Deux: An Inside Look With Mari and Håkon Samuelsen Part 1» 

James Horner Film Music: «Pas De Deux: An Inside Look With Mari and Håkon Samuelsen Part 2»

James Horner Film Music: «James Horner Attends Norwegian Premiere of Pas De Deux»