I ukens episode av Retrocrew kommer vi til å prate om Cinemaware. Dette var nok undertegnedes ide. Ingen bombe? Jeg kommer nok til å tyte mer om slike legendariske spillutviklere på podcasten framover. Spesielt til Amiga plattformen finner man mange legendariske spillhus. Lyder Psygnosis og Gremlin kjent kanskje?
Cinemaware var blant de som virkelig beviste at Amiga var kongen på haugen når det gjaldt grafisk kapabilitet i spill på 80 tallet. Jeg var trollbundet fra første sekund da introsangen til Defender of the Crown avløste den umiskjennelige innlastingsdunkingen fra diskettstasjonen.
Defender of the Crown var et spill satt i middelalderen, og var svært inspirert av kino og film. At Electronic Arts slapp Deluxe Paint på markedet i grevens tid gjorde at den talentfulle grafiske kunstneren Jim Sachs virkelig kunne vise hva Amiga kunne gjøre. Husk at fancy digitaliseringsteknikker og heftig videokompresjon ikke fantes i 1986. Her var det rett og slett å sette seg ned og tegne grafikken i spillene. Å bruke slike grafiske kunstnere var også relativt nytt siden det før hadde vært 100% opp til utvikleren å ta seg av alt. Dette nye fenomenet ga spillene en helt egen personlighet!
Longplay av Defender of the Crown.
Selve gameplayet i Defender of the Crown er sammensatt. Du merker at prosjektleder og co-founder Bob Jacobs har latt seg inspirere av brettspillet Risk. Du må tenke strategisk for å erobre landområder mens du utvikler og holder hæren din oppegående.
Actionsekvenser som fekting og kanonskyting var også en spennende del av spillet, og det var kritisk at du gikk seirende ut av disse for å komme deg videre i spillet. I tillegg var det RPG elementer også. Du må blant annet justere ferdighetene til krigerne dine.
Andre spill som ble ansett som innovative på denne var Kings Quest 1 for DOS. MAC hadde Backgammon, checkers og Risk. Defender of the Crown var litt bedre eller?
Det spillet av Cinemaware jeg poppet mest inn i Amigaen må ha vært Wings. Dette flotte spillet på to disketter var fantastisk underholdende. Det var bygd opp på samme måte som Defender of the Crown, men tidsmessig plassert i 1 verdenskrig og du var en jagerpilot. En god historie ble fortalt underveis og oppdragene besto i “dogfights”, skråstilt skyting og bombing ala “Blue Max” og top down bombeoppdrag.
Dessverre for Cinemaware så ble de oppløst i 1991. Grunnen til dette var nok at de gikk for sent over til PC plattformen, mye piratkopiering av Amiga spill og en generell økonomisk nedgang. I tillegg solgte innehaverne 20% av selskapet til NEC like før disse gale japaneserne ga ut den episke katastrofen av en konsoll “Turbografx 16.”
I dag kan du spille både Wings og Defender of the Crown på nettbrett og smartphones. Cinemaware har gjenoppstått! Men skal du være skikkelig retro anbefaler jeg deg å prøve spillene på en ekte Amiga eller WinUAE.
It came from the Desert var også et svært populært spill fra Cinemaware.