Lever det opp til forgjengerne? Svaret vil kanskje overraske deg.

 

 

 

 

Aleksander Hakestad er fast medlem av Rad Crew-podcasten

Mass Effect 3 er for Mass Effect 2 hva Return of the Jedi var for the Empire Strikes Back. På gamerspråk: det Uncharted 3 var for Uncharted 2.

Jeg har lest mange anmeldelser av Mass Effect 3 til nå. De fleste har vært veldig positive og de fleste nevner også spesifikt i anmeldelsen at de ønsker å anmelde Mass Effect 3 som et enkeltstående spill og ikke som et spill i en av de mest revolusjonerende spillseriene noensinne. Jeg mener dette ikke er mulig da en på en måte gir utvikler BioWare en automatisk “benefit of the doubt” for feil valg og i enkelte områder ren latskap. Hvorfor skal Mass Effect 3 ikke bli holdt til samme standarden som Mass Effect 2 (som jeg mener er det beste spillet i serien)?

Wow dette begynte negativt, la oss rulle tilbake litt.

Historien

Mass Effect 3 starter med en Commander Shepard i husarrest etter sin involvering med terroristorganisasjonen Cerberus i Mass Effect 2. På grunn av sin kamp mot The Collectors har han i midlertid “beholdt” sin posisjon i The Alliance, men kun da som et politisk problem som lederene av The Alliance ikke vet hva de skal gjøre med. Etter at The Reapers angriper jorden, flykter Shepard fra jorden for å forsøke å samle alle fraksjoner i galaksen til krig. I en tapende krig med fronter over hele galaksen, må Shepard spille på hele sitt register som leder for å lykkes.

Utviklingen av spillserien:

Som en svoren fan av Mass Effect serien har jeg spilt alle spillene med opptil flere playthroughs og jeg er allerede godt inne i min andre playthrough av Mass Effect 3. Vi skal aldri undervurdere BioWare sin innsats og investering når det kommer til utgivelsen av Mass Effect 1. Det er egentlig bare å spørre seg selv, hvor mange ganger har du skapt en egen verden, for så å skape en engasjerende historie, gode karakterer og et spill der action egentlig kommer i andre rekke og god historiefortelling kommer i første. Ambisjonsnivået for serien var allerede skyhøyt på dette tidspunktet, men Mass Effect 1 sin suksess ga også BioWare spillerom til å lage instant klassikeren Mass Effect 2.

Fra Mass Effect 1 til Mass Effect 2 fikk vi oppleve en nærmest perfeksjon av formelen og kombinasjonen action og karakterdrevet historiefortelling.

Mass Effect 3 er det desidert mest actionfylte spillet i serien.

Så kort gjenfortalt blir dette gangen i det:

Mass Effect 1 – “proof of concept” altså en test av konseptet som markedet responderte bra på.

Mass Effect 2 – Videreutvikling av konsept og formel hvor Mass Effect sine sterke sider ble fremhevet og en del tidkrevende meningsløse ting fra Mass Effect 1 ble fjernet (som f.eks. lunar landeren og kjøring rundt omkring)

Er da Mass Effect 3 en perfeksjon av det perfekte?

Dessverre er det ikke det. Mye tyder på at utvikler BioWare har gått ut med et like høyt ambisjonsnivå som ved tidligere spill i serien, men denne gangen har de slitt med gjennomføringen. Eksempler på dette er alle arena skytespill sideoppdragene som ikke gir noe til historien, i tillegg til scanningen og minispillet med Reapere som følger etter deg når du har brukt scanneren din en gang for mye.

Den kvinnelige Commander Shepard har endelig fått den oppmerksomheten hun fortjener i form av et spesialdesignet ansikt, akkurat som sin mannlige kollega.

Jeg henger meg også på i rekken av “nerdragere” som synes slutten var dårlig, men ikke nødvendigvis på samme grunnlag som mange kommentarer og anmeldelser jeg har lest. Egentlig mest på grunn av en mangel på avslutning. La meg utdype og gjøre mitt beste uten spoilere:

Mass Effect er og blir en historiefortelling i 3 akter. Dette er en klassisk metode for å skape engasjerende historier som er brukt helt tilbake til historien om Perceval og den hellige gral til Star Wars og flere kjente historier som jeg ikke har “blekk” til å nevne. Poenget mitt med å nevne dette er rett og slett at det som skiller Mass Effect 3 fra andre avsluttende akter er at avslutningen faktisk er en avslutning og ikke en introduksjon av nye spørsmål. Jeg trenger at historier får sin naturlige slutt og jeg gikk fra Mass Effect 3 med en følelse av at historien ikke var slutt og med flere spørsmål enn jeg gikk inn med. Så mye mer enn det kan jeg ikke si uten å spoile spillet annet enn at jeg tror avviket fra den klassiske formelen brukt i andre kjente historier er mye av årsaken til “nerdragen” som for tiden florerer angående slutten.

Freddie Prinze Jr gjør en god rolle som marinesoldaten James Vega.

Hva er positivt med Mass Effect 3?

Jeg følte at jeg må ta med en del om det positive Mass Effect 3 har å by på etter min negativitet i avsnittene over.

1.       Det er et nytt spill i Mass Effect serien

Jeg blir ikke lei av universet karakterene, følelsen spillet gir deg og kontrollen du har over historiens gang.

2.       Spillet ser og føles helt fantastisk

Jeg gapte av beundring flere ganger i løpet av spillet over både detaljnivået i bakgrunner og grafikk som gjennom hele spillet gir deg en følelse av at dette er for stort for deg å takle, men at vi må bite tennene sammen og gjøre tøffe valg for å vinne.

3.       Shepard viser med menneske i seg

Shepard som tidvis i tidligere spill ikke har vist så mye til svakhet har innsett at kampen de står ovenfor kanskje er for mye for selv han. Satt på spissen så er han ingen paragon eller renegade maskin, men et menneske med tvil og anger for valgene en gjennomfører.

4.       Hovedhistorien gir noen voldsomme emosjonelle scener

BioWare tørr å spille på at de kan dra etablerte karakterer nye veier enn det du hadde trodd på forhånd.

5.       Multiplayeren er morsom og overraskende bra

Ser en vekk fra EA sin innflytelse på at en kan kjøpe ekstrapakker i multiplayer delen så har jeg hatt det veldig moro med Mass Effect 3 sin Horde mode aktige multiplayer del

6.       Jeg gjentar igjen: Det er Mass Effect og det er storslagent.

Kort oppsummert så får ikke dette spillet toppkarakterer pga. at jeg måler det opp mot de andre spillene i Mass Effect serien og ikke som et enkeltstående spill. Kjør debatt! Og husk ingen spoilere i kommentarfeltene for de av dere som er ferdig selv.

3 / 5

Om forfatter

Avatar

Jostein Hakestad startet podcastnettverket Rad Crew i 2011. Han skriver også for PressFire.no.

Relaterte artikler