Feilene jeg har gjort innen matlaging Del 1

I denne artikkelen skal vi gå igjennom alle feilene jeg har gjort og de feilene jeg enda gjør når jeg lager mat. Jeg har heldigvis lært av en del av de, mens andre ser det ikke ut til at jeg blir kvitt uten mer erfaring og trening.

1. Ikke lag mat for matens skyld

Når jeg startet prosjektet mitt om å lære mer om matlaging så synes jeg det var så gøy at det blei til at jeg laget store retter nesten hver dag. Ikke bare ble dette dyrt, men hele fremgangsmåten min var feil. Jeg laget oppskrifter som var basert på ofte opptil 4 personer og det eneste som var resultatet var at jeg ikke lærte noe i tillegg til at lommeboka krympa.

Det jeg gjorde for å rette opp i dette var rett og slett tre ting:

1. Jamie Olivers Recipes app til iPhone eller Android telefoner

Denne appen lærer deg rett og slett mange av grunnprinsippene innen matlaging i tillegg til å ha en god shoppingliste-funksjon og gode oppskrifter.

2. Kitchen Nightmares UK med Gordon Ramsay

Jeg har lært veldig mye om matfilosofi av å se på dette programmet. De fleste episodene er i sin helhet tilgjengelig på youtube og er stor underholding i tillegg til veldig lærerikt. En av tingene som jeg regner som sukksess i prosjektet mitt er at jeg har latt prosjektet bli noe større enn bare å lage god mat. En av gjengangerene i Kitchen Nightmares er å alltid når en kan kjøpe mat som er dyrket lokalt så støtter en ikke bare lokalt landbruk, men maten smaker også bedre og er ferskere.

Her vil jeg gjerne gi en link og en liten plug til Ullandhaug gård.

3. Jamie Olivers School dinners

Nok en serie som er tilgjengelig i sin helhet på Youtube. Denne serien var den som lærte meg mes om å holde kostnader nede. Denne serien handler om at Jamie Oliver skal prøve å lage fersk mat på skoler i England med samme budsjettet som de har på skolene til vanlig. Hvis jeg husker riktig så handler det om 30 pence per tallerken med fersk mat. De ender til slutt noe over budsjett, men de viser altså at fersk mat i tillegg til litt planlegging gjør hele forskjellen.

2. Fersk mat blir dårlig fortere

Ja det stemmer, fersk og gjerne også økologisk mat blir dårligere fortere. En av de tingene jeg har hørt mest som motargumenter mot prosjektet mitt er at maten som jeg kjøper inn blir dårligere fortere og dermed gjør det vanskelig for en familie å planlegge når det kommer til innkjøp etc. Vel jeg ser på dette som et litt merkelig valg, for økologisk mat er mat som er dyrket naturlig på den måten vi er ment til å dyrke mat, og all mat som «oppfører» seg på en annen måte enn den er sannsynligvis behandlet med ulike stoffer som får den til å oppføre seg annerledes.

Jeg har stor forståelse for at det kan være travelt i hverdagen, men jeg har selv med å bruke gjennomsnittlig 15 min mer per dag på kjøkkenet klart å lage fersk mat, nesten hver dag i flere uker nå.

Feilen jeg gjorde i starten var å kjøpe inn mat i samme frekvens som tidligere uten å tenke over egenskapene til maten jeg kjøpte inn.

F.eks. så kan en ikke fryse ned løk så sørg for å ikke kjøp inn mer løk enn det du kan bruke før den blir dårlig. Det samme gjelder ferske tomater. Det du derimot kan fryse ned er grønnsaker som brokkoli, blomkål, chili etc etc. Så når en kjøper  inn dette, bruk litt tid på å kutte opp disse i porsjonspakker og frys det ned. Neste gang du trenger chili så har du det liggende.

3. Hva er forskjellen på økologiske buljongterninger og buljongterninger kjøpt på butikken

Svaret er enkelt natt og dag. Ikke bare er buljongterningene kjøpt på butikken fulle av E-stoffer, men de smaker i tillegg bare salt. Jeg kan ærlig si at jeg nesten ikke smaker forskjell grønnsaksbuljong og kyllingbuljong når det kommer til de terningene. Kjøper en derimot økologiske buljongterninger så har ikke disse noen E-stoffer eller smaksforsterkere i seg. De er derimot pakket med smak som faktisk smaker det kraften er basert på. Bare å skifte til å bruke disse vil løfte matlagingen din til et nytt nivå.

4. Lær hvordan du koker ris

En så enkel ting som å koke ris på riktig måte er noe jeg har slitt med. Enten blir den overkokt eller så blir den underkokt eller bare svidd. Jeg har nå lært meg en metode som har gitt meg flott luftig og kanongod ris hver eneste gang og det er så enkelt at det er umulig å gjøre det feil. Denne metoden damper risen i stedenfor å koke den og la den absorbere vannet. Det beste med denne metoden er at du ikke trenger å tenke på blandingsforholdene når du lager den.

Bare fyll opp en gryte med vann og hiv i risen når vannet koker og la det koke i 8 minutter. Hell ut risen og vannet over en sikt og la litt av vannet være igjen i gryten. Dekk så over det med aluminiumsfolie og la det stå ca 5 minutter. Voila, perfekt ris hver gang.

Ukens oppskrift: Marios kyllinggryte

Marios kyllinggryte er noe spesiell på smak, men utrolig godt. Jeg har tidligere skrevet i Soylent green om det å kjøpe hele kyllinger. Vel i denne oppskriften så skal vi bruke hele kyllingen og det er derfor viktig at du porsjonerer denne retten opp i porsjonspakker og bruker den etterpå.

Du trenger:

1 stk stor fersk kylling
150 g sjampinjonger,
1 stk løk
Olje til steking
Ris
2 dl eplemost,
1 liter kyllingbuljong
2 ss smør
50 g parmesan
salt og pepper
1 neve persille

Slik gjør du:

1. Parter kyllingen i 8-10 deler
2. Del sjampinjongene i like store deler.
3. Finhakk løk
4. Brun alle kyllingbitene i en panne og fres samtidig soppen og løken i en annen panne i ca 5 minutter
5. Putt kyllingbitene oppi sammen med løken og soppen
6. Tilsett eplemosten og kyllingbuljongen og la det koke i ca 18-20 minutter
7. Kok ris som i videoen vist over
8. Rør inn parmesan og smør i kyllinggryten når den er ferdigkokt.

Bon appetit.