Topp 5 beste spill i 2014

Her er de fem beste spillene utgitt i 2014 (ifølge oss, da)

Etter to og en halv time beinhard diskusjon (som du kan høre alt av på ukens episode under) har vi i fellesskap kommet frem til det vi mener er de 5 beste spillene fra 2014. Som entusiast-medium prøvde vi å gi et perspektiv på spillåret som du kanskje ikke får fra andre professjonelle medier. Alle nominasjoner var foretatt av Rad Crew-redaksjonen. Juryen bestod av: Jostein Hakestad, Ida Joynt, Are Ness Fløgstad, Stian Askeland og Inger Lise W. James.

5. FORZA HORIZON 2

2585736-horizon2-Plattform: Xbox One. Utvikler: Playground Games. Utgiver: Microsoft. Bilde: Microsoft

Noen bilspill er simulatorer, andre er mer arkadefokuserte. Forza Horizon 2 faller midt i et sted, og omfavner kjøreglede i eksotiske biler – på minst like eksotiske veier. Den sommerlige sør-europeiske settingen er perfekt for spillets åpne verden. Forza Horizon 2 leder deg elegant fra event til event og kjørefølelsen er upåklagelig.  De siste årene har det ikke manglet på skuffelser i bilsjangeren men Forza Horizon 2 viser veien videre der The Crew, Driveclub og til og med Forza 5 ikke klarte å levere på alle forventningene. Det blir kanskje litt merkelig å kalle dette gigantiske spillet en «underdog» men det føles faktisk sånn. Bravissimo!

 

4. SHOVEL KNIGHT

screen_09Plattform: PC/WiiU/3DS. Utvikler: Yacht Club Games. Bilde: Yacht Club Games

Det er lett å ty til beskrivelser som «det er som Duck Tales pluss Mega-Man pluss Super Mario Bros 3» når man skal forklare folk hva Shovel Knight er for noe, men slike beskrivelser er ikke tilstrekkelige. Spillet er riktignok en retro-plattformer som henter inspirasjon fra noen av de største NES-klassikerne, det kan alle se. Men den totale pakken føles som en fresh plattformer med sin egen identitet. Dette er nostalgi-spillet over alle nostalgi-spill fordi det ikke bare refererer til klassikerne men bygger videre på dem. Og den slutten, da!

3. ALIEN ISOLATION

aiscreenshot058
Plattform: PC/Xbox One/PS4 (vi har ikke nominert Xbox 360 og PS3). Utgiver: Sega. Utvikler: Creative Assembly. Bilde: Sega.

Xenomorph meg baklengs inn i fuglekassa! Creative Assembly har klart det umulige og laget et Alien-spill som ikke bare er tro til kildematerialet på alle måter men som også er et fenomenalt survival horror-spill. Amanda Ripleys reise gjennom den falleferdige romstasjonen Sevastopol er uforglemmelig. Alien Isolation har også den beste atmosfæren i noe spill fra 2014, takket være fantastisk produksjonsdesign og bruk av Jerry Goldsmith sin musikk fra 1979-filmen. Katt-og-mus leken mellom Amanda Ripley og xenomorphen er noe du ikke bør gå glipp av, til og med om du vanligvis ikke spiller horror-spill.

 

2. MIDDLE-EARTH: SHADOW OF MORDOR

shadow

Plattform: PC/Xbox One/PS4 (vi har ikke nominert Xbox 360 og PS3). Utgiver: WB Games. Utvikler: Monolith. Bilde: WB Games.

J.R.R Tolkien ville kanskje satt pipa i halsen (er det en ting?) hvis han så hva dette spillet gjør med universet hans, men det er i det minste et fabelaktig spill som utforsker de mørkere sidene av verdenen han skapte for så mange tiår siden. Kjernen i spillet er det unike og spennende Nemesis-systemet som gjør fiendene til verdige motstandere med forskjellige personligheter, egenskaper, styrker og svakheter. Måten du kan manipulere Lord Sauron sitt offisers-hierarki i dette spillet er en av de kuleste tingene vi har sett på lenge.

 

1. BAYONETTA 2

1

bayowingsPlattform: WiiU.  Utgiver: Nintendo. Utvikler: Platinum Games. Bilde: Nintendo

Hvor skal vi begynne? Med det at Bayonetta 2 representerer ikke mindre enn det ypperste innen sin sjanger? Det utrolig smidige og intuitive kombo-systemet? Den enorme skalaen på bosskampene? Eller hva med Bayonetta selv – hun er en uredd, beintøff, NON-STOP-FABULOUS spillkarakter: en av de mest minneverdige i spillhistorien.  Bayonetta 2 er et spill som begynner i 100, og ting bare eskalerer derfra, men i alt kaoset og alt det spektakulære mister du aldri kontrollen over hva som skjer takket være det ypperlige feedbacken i kampsystemet. Bayonetta 2 er et moderne actionmesterverk som minte oss om at spill er GØY.