De 5 beste Star Trek-filmene

Hvorfor har vi ikke gjort denne lista før? Ganske merkelig egentlig, med tanke på hvor gigantisk stor Trekkie jeg er. Anyway, på tide å droppe noen sannhetsbomber: her er filmene som er genuint gode, og som absolutt bør sees enten du er Trek-fan eller ikke (selv om det alltid hjelper!). Transporter room: five to beam up!  

PS: har også inkludert noen tips til hvilke av de andre filmene som er «OK» og hvilke som suger space balls.

Hør oss diskutere lista i episode 93 av Rad Crew-showet som kommer ut onsdag kveld, her på Radcrew.net og iTunes.

5. Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Kirk og Spock blir falskt anklaget for et mord på den klingonske hovedkansleren. Mens de prøver å rømme fra en klingonsk fengselsplanet må mannskapet på Enterprise prøve å komme til bunns i hvem som egentlig gjorde udåden. Denne filmen krysser Star Trek med Agatha Christie på en svært underholdende måte, og avslutter med en kul actionsekvens der Kirk får sjansen til å knytte neven og rope «FIRE!».

4. Star Trek IV: The Voyage Home (1987)

Det 23. århundre, jorda. En mystisk sonde har skrudd av all elektrisitet og all elektronikk på planeten vår, og skapt enormt værkaos som truer vår eksistens. Kaptein Kirk og gjengen finner ut at sonden sender ut et helt spesielt signal – hvalsang! Den prøver nemlig å kommunisere med hvaler, uvitende om at signalet setter all vår teknologi ut av spill. Et stort problem: hvaler er utdødd.  Svaret til Kirk? Dra tilbake til 1987, finn en hval, ta den med tilbake! Dette er så nærme Star Trek har kommet ren komedie men det hele funker kjempebra fordi de spiller til rollefigurenes styrker istedenfor å gjøre det til ren slapstick.

3. Star Trek (2009)

J.J. Abrams tok over kapteinstolen og revitaliserte Star Trek med nye skuespillere som funker veldig bra tross at de måtte fylle noen store, folkekjære sko. Abrams sin film introduserer et helt nytt univers: I starten av filmen ble far til James T Kirk  involvert i en hendelse som forårsaket et brudd i tidslinjen der et alternativt univers ble skapt – noe som er typisk Star Trek samtidig som det gjør at vi nok en gang kan reise der «no one has gone before»: et helt nytt Star Trek-univers! Jeg ser frem til oppfølgeren, selv om jeg fremdeles mener at Trek er best på TV!  Det hjelper dog at Star Trek er en heidundrende bra actionfilm med nydelige effekter (Enterprise har kanskje aldri sett mer sexy ut) og energisk musikk av Michael Giacchino.

2. Star Trek: First Contact (1996)

Den eneste filmen basert på The Next Generation som er verdt å se. Og det sier jeg som en av norges største TNG-fans! Tro meg, jeg skulle ønske det var flere på denne lista. Heldigvis er First Contact fantastisk: Jean Luc Picard og mannskapet på det nye Enterprise-E havner i ei tidsklemme (bokstavelig talt!) da vår erkefiende, den kybernetiske rasen kalt «The Borg» reiser tilbake til år 2063 for å stoppe menneskehetens første kontakt med en utenomjordisk rase, for dermed å hindre all utviklingen som skjedde de neste 300 årene, og gjøre menneskeheten til cyborg-slaver. Fantastisk action, nydelige effekter laget med fysiske skipsmodeller, skuespillerprestasjoner og musikk gjør filmen til en av de aller, aller beste Star Trek-filmene og faktisk en av mine actionfilmfavoritter!

1. Star Trek 2: The Wrath of Khan (1982)

Kongen av Star Trek-filmer. Tungvekteren. En gammel fiende fra TV-serien, den genetisk modifiserte, fysisk og mentalt perfeksjonerte Khan Noonien Singh, klarer å kapre et føderasjons-skip og rømme fra fengselsplaneten han ble forvist til.  Hans oppdrag nå: drep Admiral Kirk, koste hva det koste vil.  Hverken hans eget liv, livet til mannskapet hans, eller noe annet skal stå i veien for hans hevn mot personen som plasserte ham i evig fangenskap. Alt fyrer på alle sylindre i denne filmen: actionscenene, effektene, James Horner sin musikk: dette er en høyoktans-Star Trek film på alle måter. Men de små øyeblikkene funker også, takket være legendariske rollefigurer som man allerede er glad i, og som er hjerteskjærende å miste.

 

Verdt å se:  Star Trek The Motion Picture (1979)

«Eh» :  Star Trek Generations (1994), Star Trek III: The Search for Spock

Styr unna!  Star Trek Nemesis (2002), Star Trek V: The Final Frontier (1989), Star Trek Insurrection (1998)