La oss snakke om Saved By the Bell (1989-1993)

It’s all right.

Du har kanskje fått med deg at flesteparten av skuespillerne fra 90-talls-komedien Saved By The Bell (fra NBC) ble gjenforent på The Tonight Show With Jimmy Fallon. Hvis ikke, se klippet over umiddelbart! Fallon og hans skribenter klarte det umulige – å gjenforene Zack og gjengen ved Bayside High School over 20 år etter de sist var sammen på TV. Skuespillerne Mark-Paul Gosselaar, Mario Lopez, Tiffani Thiessen, Elizabeth Berkley og Dennis Haskins var der alle sammen og det ble en lettere surrealistisk opplevelse for oss som så serien når den var ny. Men litt real-talk: Serien var kanskje tematisk konservativ med en moral på slutten av hver episode og alt det der, men den var også nyskapende: den representerte noe kult og nytt, den formet klesmoter blant unge i mange år, og den banet vei for utallige lignende serier.

k22

En ny sjanger.

Saved By the Bell var på mange måter begynnelsen på hele «teen sitcom»-sjangeren, som senere har gitt oss serier som That 70s Show, That’s So Raven, eller Hannah Montana (for de litt yngre). Det er en sjanger med veldig variabel kvalitet og let’s face it – det meste er ganske dårlig.  Mye av populariteten til akkurat Saved By Bell kommer av at serien ble «syndicated», dvs vist etter den var over, langt ut på 90-tallet og til og med tidlig 2000-tall, over hele verden! Det gjør at den har blitt vist for et ganske bredt spekter av aldersgrupper, noe som kan forklare den eksplosive populariteten til reunion-videoen (som foreløpig ligger på astronomiske 25 millioner visninger). Gjennom flere sesonger fikk vi se disse rollefigurene gå gjennom tenårene med alt som det fører med seg – og noen av oss vokste liksom opp sammen med dem. Vi lærte på usubtilt vis at det var «no hope with dope» i episoden der Jessie blir avhengig av koffeinpiller. Vi lærte om brudd og kjærlighet. Vi lærte om vennskap. Du vet – tenåringsting. Og det meste ble levert med ei unyansert slegge av seriens skaper Peter Engel. Null ironi der i gården, altså.

Saved by the Bell

Senere har det vært en del kontroverser rundt gjengen fra Bayside High, dog kommer de fleste av dem fra samme kilde: skuespilleren som spilte Screech, Dustin Diamond. Han opptrådde i sin egen sex-tape (urgh) i 2006 og havnet nylig i kasjotten etter å ha jaget en mann med kniv. I tillegg ga han ut ei selvbiografisk bok der han utleverte «vennene» sine fra serien, uten at det tilsynelatende har hatt noen negativ effekt for noen av dem. En rekke av ryktene viser seg å være nettopp det – rykter – og Dustin Diamond har selv uttalt at han ikke fikk lese korrektur på boka før den ble utgitt. Med unntak av Screech og i litt mindre grad Lark Voorhies som spilte Lisa, har skuespillerne sluppet ganske greit unna. Mario Lopez har en rekke roller både som skuespiller og som TV-vert. Mark-Paul Gosselaar og Tiffani Thiessen på sin side har hatt relativt grei suksess som TV-skuespillere. Og Elizabeth Berkley…vel, OK. Se Showgirls. Kanskje ikke den beste filmen hun kunne valg, men hey:  det er bedre enn Dustin Diamon sin sex-tape.

tumblr_mfk2jpXD5M1qh566mo1_400

Like hot som en ny Marvel-trailer.

Det er allikevel noe med Saved By the Bell – noe litt uhåndgripelig som på tross av cheese-faktoren fremdeles gjør det ganske severdig. Er det min egen nostalgi som snakker? Kanskje! Jeg kan ikke utelukke det. Jeg er nostalgisk av natur, tross alt. Rad Crew hadde ikke eksistert hvis jeg ikke var det. Det er nok en stor del av hvorfor jeg klarte å sitte gjennom opptil flere episoder i helgen som gikk. Men rollefigurene har noe ved seg som – bak alt det som er cheesy, bak de tvilsomme motevalgene og bak sitcom-klisjeene – utstråler en menneskelig varme. De er gjenkjennelige, relaterbare rollefigurer som du kan tro på.  Zack, bråkmakeren. Slater, jocken. Kelly, cheerleaderen. Jessie – feminist og skoleflink. Lisa – moteløven. Og Screech – nerden. De er på sett og vis ganske stereotypiske high-school troper, men det er noe ved dem. Det jo være noe med dem, alle sammen, som gjør at de kan tiltrekke seg like mye interesse som en ny Marvel-trailer med en bitteliten reunion-sketsj.

Uten at jeg skal forsøke å dekke over seriens mange tvilsomme kvaliteter vil jeg allikevel påstå at det kan være verdt en titt. Det er en popkulturell milepæl – lik det eller ei.

Serien er på Netflix US – men hopp for all del over det Netflix kaller «Sesong 1». Dette er egentlig forgjenger-serien «Good Morning Miss Bliss» og ble senere rebranda som første sesong av Saved By the Bell. Gå direkte til sesong 2.