Bilde: Hollywood in Vienna

Rapport fra filmmusikkonsert: Hollywood in Vienna 2014

Filmmusikk som kunstform

Bilde: Disney
Bilde: Disney

(Bilde:Disney)

Filmmusikk har alltid vært en relativt anonym og lite fremhevet kunstform innen orkestermusikk, og den har også måttet tåle å bli sett ned på fra mer akademiske miljøer, som ubetydelig og mindreverdig. For folk flest er derimot filmmusikk noe de har et relativt fjernt forhold til; som kun et av mange virkemidler i en god film. Likevel har musikken satt spor opp gjennom filmens historie og de aller fleste av oss kjenner ledetemaene til filmer som Star Wars, Ringenes Herre og Pirates of the Caribbean. Enkelte filmkomponister har også oppnådd en viss kjendisstatus, deriblant komponister som Jerry Goldsmith, James Horner, Hans Zimmer, Danny Elfman og ikke minst John Williams. Nå i senere har det dukket opp stadig flere konserter som setter fokus på nettopp filmmusikk. Hollywood in Vienna er en av disse.

Mye av det musikalske vokabularet som benyttes i film kan spores tilbake til østerrikske Max Steiner, som på begynnelsen av 1930-tallet var blant pionerene når det gjaldt musikk skrevet for film. Sammen med andre Hollywood-kjemper som Alfred Newman, Erich Wolfgang Korngold og Miklós Rózsa, for å nevne noen, innførte han musikalske uttrykk og former tidligere assosiert med klassisk musikk og opera, som virkemidler i denne nye formen for visuell historiefortelling.

IMG_3385
Kveldens dirigent David Newman (til venstre) og vinner av årets Max Steiner-pris: Randy Newman. Bilde: Svein Jarle Bamle

Bilde: Svein Jarle Bamle (David Newman t.v. og Randy Newman t.h.)

Steiner kom opprinnelig fra Wien, musikkhovedstaden som fra før hadde huset komponister som Beethoven, Mozart og Strauss. Nå, flere tiår etter han selv utvandret til USA, har byen oppkalt en pris etter komponisten. Max Steiner-prisen tildeles årlig en av Hollywoods fremste komponister, under en gallakonsert til ære for vedkommende.

Hollywood in Vienna har blitt arrangert hvert år siden 2007, og har siden 2009 delt ut Max Steiner-prisen på vegne av Wien. Prisvinnerne så langt har vært John Barry, Howard Shore, Alan Silvestri, Lalo Schifrin og James Horner

Bakgrunn

Konserten oppstod etter en ide av lege og filmmusikkentusiast Dr. Sandra Tomek i 2007. Hun har lagt ned en stor innsats i arrangementer som fremhever filmmusikken og dens verdi både som virkemiddel i film og som et eget kulturfenomen. Gjennom de årene konserten har vært arrangert har alt fra Titanic, Star Wars, Ringenes Herre og Harry Potter til The Artist, Gattaca og Back to the Future stått på programmet.

Årets konsert, som gikk av stabelen 25. september, hadde undertittelen “Comedy Tonight!” og prisvinner var ingen ringere enn Randy Newman, som står bak musikken til filmer som Toy Story, Monsterbedriften og Småkryp. Randy Newman har hele 20 Oscar-nominasjoner, hvorav to endte med Oscar-statuett, og han har også seks Grammy-priser.

Randy Newman er nevø av Hollywood-pioneren Alfred Newman, som i sin tid fikk hele ni Oscar-priser og i dag kanskje er mest kjent som komponisten bak Fox-fanfaren. Sønnen hans, David Newman, Randys fetter, var kveldens dirigent. Dette var også første gang i historien at de to skulle stå på scenen sammen.

Før konserten fikk jeg også mulighet til å still David Newman noen spørsmål. Dette intervjuet er inntil videre tilgjengelig for RadCrew sine Premium-medlemmer. Han har vært dirigent for Hollywood in Vienna siden 2012 og kommenterte at det i år var spesielt gøy siden det i år var et familiemedlem som skulle motta Max Steiner-prisen. Newman kommenterte også viktigheten av å få frem filmmusikk som konsertmusikk og han mener sterkt at denne typen musikk må studeres og analyseres på universiteter og konservatorier, på lik linje med annen konsertmusikk.

 

Før konserten fikk jeg et kort intervju med David Newman. Foto: Svein Jarle Bamle
Før konserten fikk jeg et kort intervju med David Newman. Foto: Svein Jarle Bamle

Vår reporter på stedet, Kim Østenfor Spildrejorde, i samtale med David Newman! (Bilde: Svein Jarle Bamle)

Årets tema var som nevnt “Comedy Tonight!”. Første halvdel av konserten bestod, som tidligere, av stykker skrevet av flere ulike komponister, men hvor komedie var den røde tråden. Noen av høydepunktene var en rivende god tolkning av The Pink Panther-temaet, komplett med en vel gjennomført saksofon-solo. The Muppets dukket også opp, tett fulgt av en viss gul familie fra Springfield. Det skulle heller ikke stå på variasjonen i programmet, da det også ble spilt stykker fra Love Actually, The Artist og Sabrina. Det mest minneverdige fra første del var helt klart en seanse med Snurre Sprett som dirigent, hvor han “dirigerte” orkesteret mens de spilte til filmen. Utrolig morsomt og noe som helt klart fungerer best live og ikke på TV. Til slutt fikk vi høre Monty Pythons “Always Look On The Bright Side Of Life”, sunget av en baritonsanger Adrian Eröd. Rent personlig synes jeg ikke det fungerte like bra med en operasanger som med en småbitter, erkebritisk Eric Idle, men orkesteret leverte varene, som vanlig.

Randy Newman – ikke bare låtskriver…

Første del var absolutt bra, men toppen var ikke nådd. Andre halvdel av konserten, dedikert til Randy Newman, viste seg å bare bli bedre jo lenger ut i programmet man kom. Åpningen var fra Småkryp, og mens David Newman ledet orkesteret gjennom stykket fikk vi se en oppsummering av Randy Newmans meritter projisert på bakveggen av konsertsalen.

Konserten fortsatte i Pixar-sporet og neste stykke ut var en suite fra Monsterbedriften og Monsteruniversitet, som innholdt en blanding av jazz, kor og orkesterspill på høyt nivå. Sanger Cassandra Steen sang seg gjennom “When She Loved Me” fra Toy Story 2, før hedersgjesten selv tok plass på podiet for å dirigere en suite fra sportsfilmen The Natural. Randy Newman viste han ikke bare er en god komponist og sanger, men også en habil dirigent.

Newmans karriere dreier seg altså ikke bare om Pixar-filmer, og foruten The Natural fikk vi også høre en suite som inneholdt musikk fra Seabiscuits, Awakenings, Parenthood, Pleasantville og Maverick. Denne suiten ble av en eller annen grunn kuttet fra TV-sendingen, trolig på grunn av tidsmangel. Et av de kuleste stykkene i andre del av konserten var for min del “The Flik Machine” fra Småkryp, som igjen demonstrerte Randy Newmans kunster som jazzkomponist og samtidig hvor fantastisk fleksible ORF-orkesteret er med tanke på hvor mange sjangre de spiller seg gjennom i løpet av en kveld som denne.

Bilde: Hollywood in Vienna
Bilde: Hollywood in Vienna

Dirigent og komponist David Newman «in action»  (Bilde: Hollywood in Vienna)

…Men noen låter ble det plass til

Arrangørene hadde tatt en god avgjørelse rundt alle sangene til Randy Newman. Det ville vært en konsert i seg selv å presentert alle i full form og utdrag av noen av de mer kjente ble derfor presentert i en suite, der Cassandra Steen og David Whitley sang seg gjennom Toy Story 3, Småkryp, Ragtime og Monsterbedriften, mens 12 år gamle Gino fra Wiens guttekor sang et utdrag fra filmen James And The Giant Peach.

Til slutt var det tid for selve prisoverrekkelsen, og Randy Newman ble igjen tatt opp på scenen for å motta Max Steiner-prisen. Takketalen hans bar preg av både ydmykhet og ikke minst humor (takketalen og konserten er å finne på YouTube). Jeg hadde begrenset kjennskap til Newman i forkant og ble overrasket over hvor morsom fyren var. Det er absolutt verdt et YouTube-søk for å finne både takketalen og resten av konserten!

Konserten ble avsluttet med at Randy Newman selv satte seg ved pianoet og sang temaet fra Monk, og avsluttet med “You Got A Friend In Me” fra Toy Story. Toy Story var en av mine favorittfilmer under oppveksten, så her slod virkelig nostalgien til.

Randy Newman avsluttet sin takketale med “Thank you, I´ll make it up to you”. Mitt svar til han er: “You already did!”.

En ting er sikkert, om man har så mye som et snev av interesse for film og/eller filmmusikk, så er Hollywood in Vienna en konsert man vil storkose seg på. Produksjonsverdien  er helt på topp og man får virkelig valuta for pengene med musikere i verdensklasse samt noen av Hollywoods fremste komponister. Jeg for min del har allerede bestemt meg for å dra tilbake nok en gang neste år.

 

Hør intervjuet vårt med David Newman her!