Aloy fra «Horizon Zero Dawn» er helten vi trenger i 2017

Verden har nok antihelter. Selv Superman har blitt gjort om til en bitter antihelt i de nyeste filmene. Det er her Aloy gjør sin entré: En heltinne med urokkelig moralsk ryggrad.

Årets kanskje beste spill, «Horizon Zero Dawn», handler om en ung kvinne som finner sin plass, og sin skjebne, i et postapokalyptisk univers befolket av primitive stammer og høyteknologiske robot-dinosaurer. På reisen hennes oppdager hun hvordan kloden kunne ende opp sånn, og hvor stort menneskers svik mot hverandre virkelig kan bli. Spillet er et av de beste eksemplene på historiefortelling i mediet på mange år.

Men «Horizon Zero Dawn» hadde ikke vært i nærheten så fengende uten Aloy som hovedperson. Hun ble oppdratt som en outsider, men er ikke bitter. Hun hjelper folk som trenger det, til og med stammen som skjøv henne ut fordi de trodde hun var forhekset.  Hennes moralske kompass peker alltid rett vei, og hun er bare ikke en leiesoldat – hun bryr seg.

«Lawful good»

Om vi skulle plassere henne på Dungeons & Dragons-skalaen er hun vel Lawful Good, en person som alltid gjør det rette og alltid gir folk en sjanse.

Både sideoppdragene og hovedoppdraget er fulle av øyeblikk der hun, fra et altruistisk ståsted, hjelper sine medmennesker. Verden står på spill, men hun har fremdeles tid til å stoppe et selvmord, hjelpe folk å finne sammen i krisetid, og bidra til at en venn slutter å drikke.

Og joda, spilleren får jo belønning i form av XP for å klare oppdragene, men narrativt er belønningen å se at folk får det bedre der Aloy har satt sine fotspor. Der Aloy har vært, blir ting bedre. Der Superman i «Man of Steel» (2013) har vært, finnes kun ødeleggelse.

En spillhelt å heie på

Etter min mening er dette kanskje også hvorfor spillet ikke appellerer til enkelte. Kanskje folk er så vant med antihelter som kun motvillig tar ansvar eller bare gjør det for pengene.

Aloys blanding av naivitet og godhjerta kompromissløshet kan virke som den kommer fra en annen tid, nå som vi er så vant med ganske dystre fortellinger. At Marvel nylig trodde det var en god idé å inngå et kreativt samarbeid med en droneprodusent er vel et godt eksempel på hvor vi befinner oss i 2017.

Personlig har jeg savnet helter som virkelig står for noe, som vi kan heie på, og som vi kan bli glade i. Nå som verden tilsynelatende kastes ut i et uforutsigbart kaos mener jeg det har stor verdi.  Aloy har stor verdi!

Hør vår episode om Horizon Zero Dawn her.