Matspalten: Soylent Green – Mat for nerder

Her på RadCrew.net så ønsker vi å teste ut nye ting og la dere lyttere/lesere bedømme hva dere vil ha mer av og hva dere ikke vil ha mer av. Jeg kom derfor på denne ideen da mat er noe som har opptatt meg veldig i det siste og det å spise sunt har aldri vært viktigere.

 

av Aleksander Hakestad

Husk at jeg er langt fra å være en profesjonell eller for den saks skyld en god kokk så alt i denne spalten vil være inspirert av Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Runar Sandvik, Ullandhaug gård og torget i Stavanger. Eneste frossenprodukter som kan dukke opp er grønnsaker.

Men først, let’s face some facts:

Jeg er 27 år, veier for mye, trener for lite og kroppen føles ikke like frisk ut. I tillegg til dette så snuser jeg og har en forkjærlighet for god whiskey og øl. Hvis en plusser på en serie med interesser som ikke akkurat innebærer tunge fysiske løft og en jobb som krever en sittende positur så har vi det vi kaller en clusterfuck av negativ innvirkning på kroppen.

Dette er det fullt mulig å gjøre noe med og det er på høy tid å bryte med noen av stereotypene som preger vår “nerdekultur”. Samtidig må vi ta ett oppgjør med oss selv og hvordan vi behandler oss selv.

I denne ukentlige matspalten så kan dere følge med på min utvikling over tid, lære oppskrifter skreddersydd for nerder, laste ned handlelister som inneholder det dere til en hver tid trenger i skapene i tillegg til hvor en kan få tak i kvalitetsmatvarer som er sunne og naturlige. Dette er min forvandling til å bli et sunnere menneske, det kan også bli din forvandling!

Sitter du med følelsen av at hvis du leser oppskrifter på nettet, så må du kjøpe inn så mange rare kryddersorter og ingredienser som du vet du bare har behov for en gang? Vel dette er den rette spalten for deg som vil unngå dette.

For de som har lyst å være med meg å dele oppskrifter, erfaringer, historier WINS, som følge av denne spalten eller egeninnsats er hjertelig velkomne til å sende en e-post til aleksander.hakestad (at) gmail.com?

Som en første sak til segmentet så vil jeg gjerne ta opp noe som gir dere en instant win for lommeboka samt gi dere en bedre forståelse av at det ikke trenger å være dyrt å spise sunn, frisk og god mat. I tillegg så kommer den første oppskriften: “Hammersmashed (face) chicken”

Sunn mat er litt dyrere, men ja det er en investering i helsen

Det er noe galt med matkulturen da det foregår en seriøs diskusjon om at det å vaske kjøtt i ammoniakk er bra for oss eller ikke. Jeg snakker selvfølgelig om MUK. De som støtter MUK sier at det er en god måte å bruke hele dyret på, de som er motstandere sier det er en unaturlig prosess skapt av personer med økonomien til dette i bakhodet. Jeg hører nok til det siste segmentet.

For meg blir kjemien bak og fjerne salmonella bakterier, e-coli etc. med ammoniakk fra et stykke kjøtt som ikke er laget for våre mager for så å tilsette smak av det samme dyret, ikke bare unaturlig, men også helt unødvendig.

I dette konkrete eksempelet så skal jeg vise eksempelet kyllingfilet vs hel kylling.

Er det lenge siden noen av dere kjøpte en hel kylling? Uten krydder på? Fersk? Vet dere hva det koster?

En hel kylling
mmm.. delicousness

En hel fersk kylling koster rundt 40-50 kroner. 40-50 kroner. Hva koster 2 kyllingfileter? Det samme altså. En annen stor fordel med å kjøpe hel kylling er at delene beholder skinnet noe som gir en genial stekeskorpe som smaker kanon.

Barriæren for å kjøpe en hel kylling derimot ligger nok derfor mer på kunnskapen en trenger for å partere en kylling og stykke den opp i delene som vi kjenner så godt fra før.

Fra en hel kylling er dette det du får:

– 2 kyllinglår (som kan deles i lår og “klubbe”)

– 2 kyllingvinger

– 2 kyllingfileter

– Skrog

Her kan en også se en Youtubefilm som forklarer godt hvordan en parterer en kylling:

Hvis du bor alene sånn som meg så har du middag i minst 4 dager hvor den dyreste komponenten av måltidet har kostet deg ca 10 kroner.

En kan f.eks. først lage en enkel “stekte kyllingklubber rett” med salat den ene dagen, “Hammersmashed chicken” med filetene den andre dagen, en kylling salat med kjøttet fra vingene og kyllingsuppe med nudler med bruk av skroget.

Noe som leder meg til den første oppskriften:

“Hammersmashed (face) chicken”

Tilberedningstid: 15 min

Pris per porsjon: 15-20 kroner

Til denne oppskriften trenger du:

Til kyllingen:

1. En pakke parmaskinke (du bruker ikke hele denne pakken så du kan bruke den til pålegg etterpå)

2. Parmesan (et must i et hvert hjem og holder seg i en evighet)

3. Maldon salt

4. Pepper

5. En hammer

6. Plastfolie

Til resten av måltiden:

1. Salat (bare å velge et billig alternativ)

2. Cherrytomater

3. Creme fraiche

4. Pesto

5. 2-3 speltkjeks

Det er ikke strengt tatt nødvendig, men hvis du ønsker så smaker det godt med litt villris til også. “Hvit” ris er for pussies……. Just sayin’

Tilberedning:

Poenget med denne retten er at en utjevner det som ofte er problemet med å steike kyllingfilet samtidig som en legger til smaker som passer veldig godt med kyllingen. Problemet en ofte støter på når en steker kylling er at kyllingfileten er ujevn og stekes derfor ujevnt. Den tynne delen ender opp tørr, mens den tjukke delen ender opp for lite stekt.

Så det vi skal gjøre her er følgende:

1. Legg kyllingfileten oppå plastfolie på et skjærebrett

2. Ta litt salt og litt mer pepper og spre utover hele flaten til kyllingen. (Ikke mye salt)

3. Strø parmesan slik at du dekker hele toppoverflaten til kyllingen

4. Dekk toppen av kyllingen med parmaskinke

5. Brett resten av plastfolien over kyllingen

6. Hammer away! (men vær litt forsiktig og)

Poenget med å gjøre dette er at en banker kyllingen flat slik at den fester seg bedre til parmaskinken og at den blir stekt helt jevnt. Når en også steker kyllingen med parmaskinke siden ned først, så blir denne helt crispy og gir en tekstur til retten.

Når du har tatt kyllingen ut av plastfolien kan du begynne å steke den i en varm panne med olivenolje. Legg kyllingen med parmaskinken ned i pannen. Når kyllingen begynner å skifte farge på den siden som ligger opp mot deg så kan du raskt snu den over og steke den i et minutt til.

Mens du steker kyllingen, kan du:

1. Legge salaten på tallerkenen sammen med noen cherrytomater.

2. Bland sammen en dressing av litt creme fraiche og litt pesto og drypp litt over salaten.

3. Knus noen speltkjeks og dryss disse over salaten

Når kyllingen er klar så er middagen klar.

That’s it – “Hammersmashed (face) chicken” – Et sundt og godt måltid laget fra bunnen.

Neste uke skal jeg skrive om alt som en bør ha tilgjengelig til en hver tid I skapet og i kjøleskapet. Let me know what you think i kommentarene og send meg gjerne bilder hvis dere lager retten.